امولسیفایر گل پایه روغنی (اولیه و ثانویه )

گل­های امولسیونی روغنی معکوس از گل­ های پایه نفتی است. این گل­ ها می­توانند از ۵ تا ۵۰ درصد حجمی حاوی آب باشند که در آن آب فاز پراکنده و نفت فاز پیوسته است. بدین معنی که قطرات آب و ذرات جامد بوسیله نفت احاطه شده ­اند. در این نوع گل­ ها نیز بدون وجود امولسیفایر نمی­ توان دو فاز مایع فوق را بصورت پایدار نگهداشت.

در گل­ های معکوس تعداد قطرات آب باعث معلق ماندن ذرات جامد و همچنین کاهش عصاره گل می­ گردد. ولی این میزان آب نباید از حدی تجاوز کند که ناپایدار بودن گل را باعث گردد.


-امولسیفایر اولیه
امولسی فایر اولیه یکی از مواد افزودنی گل روغنی است و نوعی امولسیون­ساز آنیونیک صابون سدیم و کلسیمی یک اسید چرب بوده که جهت ساختن سیالات پایه روغنی مورد استفاده قرار می­گیرد. بعضی از مواد در آب خاصیت امولسیونی دارند و وقتی روغن به گل اضافه می­شود باید موادی هم اضافه گردد تا آن را به حالت امولسیون و قابل جذب با آب بسازد.

چنانچه آب و روغن مخلوط با یکدیگر داشته باشیم، بصورت دو لایه جدا از هم می­ایستند و این ماده محتوی عامل امولسیون­کننده آب در روغن بوده و اضافه کردن آن به مخلوط باعث می­ شود که حالت امولسیون بتدریج در روغن (گازوییل) شکل بگیرد و کاملا با هم مخلوط شده و تشکیل یک فاز را بدهند. استفاده از این ماده موجب کاهش خسارت به سازند،

آزاد کردن لوله­ های گیر­کرده در چاه، کنترل هرز­روی سیال، افزایش گرانروی ظاهری و ایجاد حداقل خوردگی در محیط می­شود. این ماده به همراه مواد ژل ه­ای از ته­ نشین شدن مواد وزن­ افزا در هنگام ایستایی حفاری جلوگیری می ­نماید. برای بالا­بردن کارآیی مطلوب امولسیفایر اولیه ایجاد مخلوط قوی لازم است.

-امولسیفایر ثانویه

امولسیفایر ثانویه یک امولسیفایر مکمل است که برای افزایش کارآیی سیستم­ های گل روغنی مورد استفاده قرار می­ گیرد و مرکب از متشکله­ های زیر است:

  •  امولسیفایر
  • عاملی برای فعال ساختن امولسیفایر در گل
  • عامل تر­کننده

این ماده امولسیونی غیر­یونی بوده که از نظر مولکولی شاخه روغن­ خواه آن طویل­ تر از شاخه آب­خواه آن است و باعث بهبودی پایداری حرارتی و پایداری رئولوژیکی می­شود و از آنجایی که پایداری امولسیون پیش­ نیازی برای کارآیی گل روغنی است، افزایش امولسیفایر ثانویه کارآیی گل را توسعه می­دهد.